Jdi na obsah Jdi na menu
 


PAPILLON (Standard FCI č. 77)

Země původu: Francie a Belgie

Upotřebení: Společenské plemeno.

Klasifikace: Skupina 9 - společenský a doprovodný pes.

Celkový popis: Tento malý španěl s dlouhou srstí má normální harmonickou stavbu těla, jeho mírně delší nos je kratší než lebka, tělo delší než výška, chůze volná a elegantní. Čilý a elegantní pes hrdé a statečné povahy.

Hlava: Tvar lebky kulatý jak z předního, tak z bočního pohledu, nad nosní partií náznak středně hluboké rýhy, nosní hřbet rovný, mírný stop. Nosní houba malá, černá, kulatého tvaru, na horní straně může být mírně nedotažená. Pysky silně pigmentované, úzké, těsně přiléhající. Dobře utvářený, normální skus. Jazyk nesmí být vidět.
Oči: Poměrně velké, tvaru velmi široké mandle, ne vypoulené, posazeny daleko od sebe. Tmavé barvy. Oční víčko silně pigmentované.
Uši: Jsou nasazeny daleko od sebe, kůže má být pevná a pružná. Vysoko nasazené a dobře otevřené, pokryté dlouhými chlupy. Ušní boltec svírá úhel 45 st.
Hrudní končetiny: Lopatka a záloktí dobře zaúhlené, nohy rovné, pevné, štíhlé, pes nesmí působit nohatě. Z předního pohledu jsou končetiny paralelní, nasazení HK z bočního pohledu je zdánlivě nevýrazné.
Tlapy: Dlouhé, zaječí. Nasazeny kolmo k nohám, pokud možno černé. Štíhlé prsty s jemným bohatým
osrstěním, které trčí směrem dopředu.
Pohyb: Hrdý krok, volný, plynulý a elegantní pohyb.
Krk: Střední délky. Šíje trochu klenutá.
Hrudník: Široký, dost hluboký, žebra dobře klenutá, obvod hrudníku by měl odpovídat kohoutkové výšce.
Hřbet: Ne příliš klenutý, bedra pevná, lehce klenutá.
Břicho: Lehce zatažené.
Ocas: Dost vysoko nasazen, delší, s bohatými závěsy. Nesen na zádech, špička se smí dotýkat zad,
neměl by kroužkovat, ano volně ležet na zádech.
Srst: Bohatá, lesklá bez podsady, zvlněná, pevná, hladká. Na obličeji, přední straně končetin, na spodní straně lokte je srst krátká, na těle středně dlouhá. Krk. Uši ocas a zadní strana končetin bohatě osrstěná. V zátylku délka 7,5 cm , na ocase 15 cm.
Barva: Na bílém podkladě všechny barvy. Na trupu a končetinách musí převládat bílá. Bílá lysina na hlavě má být dobře viditelná. Bílá barva převažující na hlavě je nežádoucí. Pysky, oční víčka a nosní houba dobře pigmentované.
Velikost: Výška v kohoutku cca 28 cm, váha od 2,5 - 4,5 kg. Nejnižší váha 1,5 kg.

Chyby: Plochá a nekulatá lebka, výrazný stop, prohnutý nosní hřbet, malé, kulaté, vypouklé, světlé oči s viditelným bělmem (při pohledu dopředu), depigmentovaná nosní houba, depigmentovaná oční víčka a pysky, podkus, předkus, křivé nohy, volné klouby, vybočené nebo vbočené tlapy, paspárky jsou nežádoucí, kroužkující, na zádech ležící nebo na stranu padající ocas, řídká, měkká, rozčepýřená, odstávající, vlnitá srst s podsadou..
Vylučující vady: Skvrnitý nebo depigmentovaný nos, výrazný podkus nebo předkus, stále viditelný jazyk.
Poznámka: Psi musí mít dvě normálně vyvinutá varlata volně uložená v šourku.